Vyhlásenie 8. ročníka iniciatívy Humanitný čin roka 2004 – Dôvera životu

10.05.2005 Celý región

Tradícia podujatia, ktoré oceňuje ľudskosť\r\n\r\nBratislava 21. apríla 2005 – Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera vyhlasuje 8. ročník iniciatívy Humanitný...
Tradícia podujatia, ktoré oceňuje ľudskosť

Bratislava 21. apríla 2005 – Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera vyhlasuje 8. ročník iniciatívy Humanitný čin roka 2004 – Dôvera životu. Humanitný čin roka je aktivitou, ktorá stavia na piedestál šľachetnosť vo vzťahu k tým, ktorí potrebujú našu pomoc, obetavosť či len láskavé pohladenie.

Aj v tomto ročníku je cieľom oceniť nielen tých, ktorí vykonali mimoriadny čin (napríklad zachránili ľudský život) ale aj vyzdvihnúť osobnosti, ktoré svojím každodenným životom dávajú príklad iným – svojou ľudskosťou.

8.ročník podujatia Humanitný čin roka 2004– Dôvera životu je orientovaný najmä na poukázanie humanity ako súčasti každodenného života – teda nielen jednorázový počin v krízovej situácii. Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera chce organizáciou tejto iniciatívy priniesť do médií a ich prostredníctvom na verejnosť tému ľudskosti a povzbudiť všetkých tých, ktorí konajú dobro.

Humanitný čin roka 2004 - Dôvera životu vyvrcholí v júni tohto roka. Šancu vybrať svojho nominanta budú mať pritom všetci občania SR. Každý, kto pozná osobu hodnú ocenenia, ju môže nominovať do jednej z daných kategórií, pričom návrhy treba posielať na adresu Vzájomnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Uzávierka návrhov je 18. mája 2005.

Aj v tomto roku sa zídu osobnosti za okrúhlym stolom, kde budú diskutovať o humanite a jej zmysle v bežnom živote. Nebudú medzi nimi chýbať ani ocenení z uplynulých ročníkov.
V tomto ročníku sa ráta s vyhlásením Dňa humanity, ktorý pripadne na 7. júna 2005

Nominácie budú rozdelené do týchto kategórií:
1. záchrana života a poskytnutie prvej pomoci,
2. darcovstvo orgánov vhodných na transplantáciu, darcovstvo krvi, kostnej drene,
3. významný medicínsky prínos,
4. iné humánne aktivity s významným spoločenským dosahom,
5. cena novinárov,

Návrhy na ocenených, doručené do VZP Dôvera bude posudzovať odborná komisia, v ktorej budú zastúpené významné osobnosti z oblasti medicíny, ale aj iných sfér spoločenského a verejného života. Komisia vyberie v každej kategórii jedného oceneného. Vybrané návrhy budú dôkladne verifikované, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu ocenenia.

Podujatie Humanitný čin roka 2004 – Dôvera životu sa od svojho zrodu stretáva s mimoriadnym záujmom verejnosti. Svedčí o tom množstvo listov od občanov (nielen od poistencov VZPD), organizácií, zdravotníckych zariadení, opisujúcich udalosti plné ľudskosti, osobného hrdinstva a občianskej cti. Od roku 1997 bolo zozbieraných viac ako štyritisíc návrhov na ocenenie, v ktorých sa premietajú nevšedné príbehy mužov i žien, ľudí mladších, starších, ba dokonca ešte detí. Na podanie pomocnej ruky druhému teda neexistujú obmedzenia v podobe povolania, pohlavia či veku. Slovenská verejnosť i v dnešnej uponáhľanej dobe nie je ľahostajná a vie oceniť odvahu, duchaprítomnosť, alebo hoci aj obyčajnú snahu pomôcť inému človeku v núdzi.

Súčasťou ocenení je Cena novinárov, ktorú určujú zástupcovia médií. Tak tomu bude i pri tohtoročnom 8. ročníku iniciatívy.

Doplňujúce informácie:
Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera začala vykonávať svoju činnosť na základe zákona NR SR č. 273/1994 od 1. marca 1998. Vznikla zlúčením Zdravotnej poisťovne – Vzájomnej životnej poisťovne (vznik 1. 2.1995) a Zdravotnej poisťovne Dôvera (vznik 1.5.1997).

Zakladateľom Vzájomnej zdravotnej poisťovne Dôvera je akciová spoločnosť DÔVERA.
Predmetom činnosti VZP Dôvera je zákonné zdravotné poistenie občanov. VZP Dôvera je občianskou zdravotnou poisťovňou, ktorej poistencom sa môže stať každý občan SR. VZP Dôvera pôsobí na celom území SR. Počet poistencov je dlhé roky stabilný a predstavuje cca 335 000 poistencov. VZP Dôvera má uzavreté zmluvy s viac než 8000 poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Poistenci VZP Dôvera majú možnosť konzultovať v prípade potreby svoj zdravotný stav a opodstatnenosť navrhnutej liečby s konzultantmi zdravotnej poisťovne, ktorými sú odborníci z každej medicínskej oblasti.

Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera poskytuje
- svojim poistencom možnosť využiť osobný účet poistenca na webstránke www.vzpd.sk,
- poskytovateľom zdravotnej starostlivosti možnosť zjednodušenia administratívy formou účtu poskytovateľa na webstránke www.vzpd.sk.

Bezplatné informačné telefonické linky VZPD:
Bratislava 0800 123 334
Nitra 0800 133 334
Zvolen 0800 144 334
Košice 0800 155 334
 

Vyberte región